wtorek, 24 marca 2015

Ach, to Ty!

Od kilkunastu dni świat znów budzi się do życia, ptaki śpiewają jak szalone, na rondach kwitną krokusy, a ja odchylam do tyłu głowę, zamykam oczy, chłonę ciepłe promienie słońca i zapach wiosny.


Za to w kuchni, nim zaczną się świąteczne wypieki, królują rogaliki.

Rogaliki z wody - zdecydowanie mój #1

/ przepis pochodzi z niesamowitego blogu Basi Makagigi i 55 pierników, gdzie za każdym razem wstęp do przepisu czyta się jak ulubioną książkę. I zawsze chce się więcej!/.


składniki:
  • 40g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 500g mąki
  • kostka masła pokrojonego w kostkę lub 1/2 kostki masła i 1/2 kostki smalcu (który sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej kruche)
  • konfitura (u mnie tym razem mus dyniowo- jabłkowy)
  • jedno białko lub całe jajko na glazurę

wykonanie:

Do miski wkruszamy drożdże, posypujemy cukrem zalewamy letnim mlekiem. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy je do mąki i masła. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie lub trzy części, formułując kule (zależy jakiej wielkości chcemy mieć później rogaliki). Do dużej miski wlewamy lodowatą wodę i topimy w niej nasze kule. Czekamy aż wypłyną na powierzchnię. Następnie każdą z nich należy rozwałkować na okrąg i podzielić na trójkąty. Nakładamy konfitury i zawijamy. Układamy na blasze, smarujemy za pomocą pędzelka białkiem (czasami także posypuję je cukrem perłowym lub brązowym). Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. 
Smacznego!





A w głośnikach ścieżka dźwiękowa z filmu Samba. Polecam!


4 komentarze:

  1. O, a jaka fajna książka tam w tle :) Nie czytałam, ale już mi się po tytule podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest to bardzo fajny zbiór felietonów B. Deptuły, zdecydowanie warto.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rogaliki kocham miłością dziecięcą, z tych młodych wspomnień o domu i mamie, która je piekła, zawsze pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaki dzieciństwa to jest to!
    Rogaliki też i na mojej liście są:)

    OdpowiedzUsuń