dźwięki płynące z radia..
ciemna, gwieździsta noc za oknem..
dwie kuchnie, oddzielone setkami kilometrów..
i dwa drożdżowe cytrynowo-rozmarynowe wypieki..
małe, wielkie rzeczy.
Świetny, drożdżowy chlebek na słodko, wspaniały na śniadanie z dżemem, masłem lub sam. Do tego filiżanka kawy lub herbaty, ulubione czasopismo i mamy wspaniały nieśpieszny (sobotni?) poranek.
Chlebek rozmarynowo - cytrynowy
/oryginalny
przepis Deborah Madison, u mnie przepis z tego bloga z moimi małymi zmianami/
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek masła
- ¼ szklanki miodu
- 2 czubate łyżeczki rozmarynu (najlepiej świeżego)
- skórka i sok z jednej cytryny
- 2 jajka
- 25g świeżych drożdży
- płaska łyżeczka soli (morskiej)
- 1 szklanka rodzynek
- 0.5 szklanki żurawiny lub suszonych moreli
- 4 szklanki mąki
Dodatkowo: jedno
jajko na glazurę.
Wykonanie:
Kruszymy drożdże do miski, posypujemy łyżeczką cukru
i zalewamy ¼ szklanki ciepłej wody. Przykrywamy ścierką, zostawiamy na 10-15 minut
do wyrośnięcia. Podgrzewamy mleko, miód, masło, rozmaryn (drobno posiekany) i
skórkę z cytryny. Zostawiamy do przestygnięcia. Kiedy juz nasza mleczna
mikstura ostygnie dodajemy do niej dwa jajka i sok z cytryny. Wsypujemy
rodzynki, żurawinę (i na co tylko mamy ochotę; może to być suszona śliwka,
orzechy), dodajemy sól oraz stopniowo mąkę. Zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto
zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około jednej godziny). Po tym czasie
przekładamy ciasto do keksówki (jednej dużej lub dwóch mniejszych, 1x35cm,
2x20cm ) i zostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika
smarujemy wierzch chlebka glazurą z
jajka za pomocą pędzelka. Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do
170 stopni Celsjusza.
Niesamowicie aromatyczny musi byc ten chlebek, jednakże zapewne również extra pyszny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
znajduje się w mojej ścisłej czołówce jeśli chodzi o drożdżowe wypieki,
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Tym chlebkiem z bakaliami narobiłaś nam smaki :) Ciekawi nas jak rozmaryn sprawdził się w takim wypieku :)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie rozmaryn w takim wypieku jest strzałem w dziesiątkę:) Polecam!
OdpowiedzUsuń