piątek, 14 listopada 2014

Listopadowe noce..

Karmelowa herbata..
dźwięki płynące z radia..
ciemna, gwieździsta noc za oknem..
dwie kuchnie, oddzielone setkami kilometrów..
i dwa drożdżowe cytrynowo-rozmarynowe wypieki..
małe, wielkie rzeczy.


Świetny, drożdżowy chlebek na słodko, wspaniały na śniadanie z dżemem, masłem lub sam. Do tego filiżanka kawy lub herbaty, ulubione czasopismo i mamy wspaniały nieśpieszny (sobotni?) poranek.






Chlebek rozmarynowo - cytrynowy 

/oryginalny przepis Deborah Madison, u mnie przepis z tego bloga z moimi małymi zmianami/



Składniki:
  •  1 szklanka mleka
  • 5 łyżek masła
  • ¼ szklanki miodu
  • 2 czubate łyżeczki rozmarynu (najlepiej świeżego)
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 2 jajka
  • 25g świeżych drożdży
  • płaska łyżeczka soli (morskiej)
  • 1 szklanka rodzynek
  • 0.5 szklanki żurawiny lub suszonych moreli
  • 4 szklanki mąki
Dodatkowo:  jedno jajko na glazurę.

Wykonanie:


Kruszymy drożdże do miski, posypujemy łyżeczką cukru i zalewamy ¼ szklanki ciepłej wody. Przykrywamy ścierką, zostawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Podgrzewamy mleko, miód, masło, rozmaryn (drobno posiekany) i skórkę z cytryny. Zostawiamy do przestygnięcia. Kiedy juz nasza mleczna mikstura ostygnie dodajemy do niej dwa jajka i sok z cytryny. Wsypujemy rodzynki, żurawinę (i na co tylko mamy ochotę; może to być suszona śliwka, orzechy), dodajemy sól oraz stopniowo mąkę. Zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości  (około jednej godziny). Po tym czasie przekładamy ciasto do keksówki (jednej dużej lub dwóch mniejszych, 1x35cm, 2x20cm ) i zostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch chlebka  glazurą z jajka za pomocą pędzelka. Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni  Celsjusza.  



4 komentarze:

  1. Niesamowicie aromatyczny musi byc ten chlebek, jednakże zapewne również extra pyszny :)
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. znajduje się w mojej ścisłej czołówce jeśli chodzi o drożdżowe wypieki,
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tym chlebkiem z bakaliami narobiłaś nam smaki :) Ciekawi nas jak rozmaryn sprawdził się w takim wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak dla mnie rozmaryn w takim wypieku jest strzałem w dziesiątkę:) Polecam!

    OdpowiedzUsuń